Taalvisie en Taalbeleid

  

  • Taalvisie

Taal en woordenschat worden op onze school aangeboden door de methode taal actief om de kerndoelen af te bakenen. We hebben hiervoor gekozen, omdat volgens de methode: Taal actief (2010) het betekenisvol leren bij deze methode een belangrijk uitgangspunt is. Het leren moet voor de kinderen een betekenis hebben en een functie in hun leefomgeving. Taal actief werkt met betekenisvolle contexten binnen bepaalde thema’s die aansluiten bij de interesses van kinderen. 

 

Wij maken gebruik van de nieuwste generatie van taal actief. Hierbij staat interactief taalonderwijs centraal. Kinderen leren door interactie met de leerkracht en elkaar. Ze spreken en luisteren met elkaar en reflecteren op hun taalgedrag. De nadruk ligt op het leren met en van elkaar. De kinderen verzamelen zelf materialen, plannen zelf hoe ze bepaalde taalproblemen aanpakken en oplossen, ze voeren opdrachten uit en reflecteren hier vervolgens op. Dit gebeurt individueel of in groepjes. De leerkracht begeleidt de kinderen waar nodig is en ieder kind werkt op zijn eigen niveau en werkwijze aan de doelstellingen van de les.

 

Taalbeleid

Volgens Portaal H10 is dit de definitie van taalbeleid.
Een teamgericht structurele en strategische aanpak om het taalonderwijs, zoals het dagelijks in elke klas aan de orde komt vanuit een gezamenlijk visie op onderwijs, aan te passen aan de taalleerbehoeften van alle leerlingen. Uiteindelijke moet taalbeleid leiden tot het verbeteren van de onderwijsresultaten van deze leerlingen.


 
De kenmerken van taalbeleid en hoe die terugkomen op onze school :
Structureel: Op onze school zorgen wij ervoor dat er een continue verbetering is in het taalonderwijs. Dit doen wij door te kijken naar de leerling resultaten en het handelen van de leerkracht. Hierop wordt gereflecteerd een nieuw plan geschreven om de resultaten te verbeteren. Dit zie je terug in het opbrengstgericht werken.

Teamgericht: Op onze school werken we met het hele team aan taalbeleid. De taalcoördinator gaat met de directie in overleg en omdat de taalcoördinator een specialist is heeft hij/zij een sturende rol. Verder denkt het team mee en maakt een concept voor het taalbeleid.

Onderwijspraktijk: Bij ons op school kijken we tijdens taalbeleid naar wat er goed gaat en wat er beter moet gaan in de onderwijspraktijk. De verbeteringen worden niet alleen beschreven in ons taalbeleidsplan, maar zullen ook terug te vinden zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. We kijken naar alle activiteiten waarbij taal een rol speelt en niet alleen naar taal een leeslessen. 

Taal/leerbehoeften: Taal en leerbehoeften zijn voor alle kinderen verschillend. Op onze school zorgen we ervoor dat er aan de taal en leerbehoeften van de kinderen wordt voldaan. Dit kan je terugzien in bijvoorbeeld extra begeleiding of doormiddel van verrijken. 

Onderwijsresultaten: Ons taalbeleid moet leiden tot betere onderwijsresultaten. Wij leggen vast of de onderwijsresultaten verbeterd zijn of niet. Om de resultaten te verbeteren zorgen wij ervoor dat taal terugkomt is alle vakken. 

School breed: Ons taalonderwijs wordt aangepast aan de doorlopende leerlijn van taal. 

Gezamenlijke visie: Ons team werkt vanuit één lijn. Dit kan past als zij een gezamenlijk visie hebben, hiervoor zorgen wij dan ook op school. Ons personeel staat achter onze visie en missie.

Strategisch: Bij ons op school wordt er gekeken naar de verschillende wensen en verwachtingen. Het team voert een analyse uit en stelt hierbij prioriteiten op. Dit wordt uitgewerkt in een activiteitenplan, zo weet ieder teamlid waaraan hij/zij als eerst aan moet werken en wat daarn
a.




  • Aansluiting van ons taalbeleid of onze taalvisie

Ons taalonderwijs hebben wij beschreven in een taalbeleidsplan. Door dit taalbeleidsplan zorgen wij ervoor dat wij ons onderwijs systematisch kunnen aanbieden aan de kinderen. Ook kunnen wij doormiddel van dit plan ons onderwijs reflecteren.
Aan de hand van deze reflecties stellen wij weer een nieuw plan op etc. Door op deze manier te werken zorgen wij steeds voor verbetering in ons taalonderwijs. Als je kijkt naar onze taalvisie, zie je dat de kinderen vrijheid krijgen bij spelling en stellen om hun eigen teksten te schrijven. 
Verder sluit onze methode aan bij de leefwereld van de kinderen. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat de taal/leerbehoeften van de verschillende kinderen aanbod komen. De kinderen mogen op hun eigen niveau leren. In alle klassen wordt er op dezelfde manier gewerkt aan taal. Spelling en stellen via de vrije tekst en taal en woordenschat via de methode Taal actief.  

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb